ЩЕБІНЬ ДЛЯ БЕТОНУ. ЙОГО ВИДИ І ХАРАКТЕРИСТИКИ

Щебінь – один з головних елементів бетону. Існує багато різновидів, з різними характеристиками і ціновими категоріями. Але як вибрати щебінь, його розмір і породу? В цьому ми допоможемо вам розібратися і докладно розповімо про наповнювачі, і в які розчини їх краще використовувати.

У своєму виробництві ми використовуємо виключно матеріали найвищої якості.

Навіщо додають щебінь в бетон?

Це необхідний елемент в бетоні з наступних причин:

  • він являє собою каркас для дрібних елементів, таких як цемент, пісок, відсів;
  • запобігає появі навколо цих дрібних частинок прошарку води, що дозволяє збільшити міцність бетону;
  • завдяки тому, що щебінь має нерівну поверхню, відбувається ідеальне зчеплення з усіма іншими складовими. У підсумку, коли розчин перетворюється в моноліт, йому не загрожують ніякі навантаження;
  • він більш стійкий до води, в порівнянні з сумішшю цементу і піску. Додавання каменю ще й збільшить властивості гідроізоляції;
  • щебінь робить спорудження більш пружним, без тріщин. Дозволяє знизити деформацію, повзучість і усадку.

Якість бетону безпосередньо залежить від характеристик щебеню. Якщо щебінь відповідає всім вимогам державних стандартів, він буде виконувати свої функції на вищому рівні.

Важливо бути уважним при дотриманні пропорцій. У разі перебору зі щебенем, це може зруйнувати конструкцію, через погане зчеплення з цементом. А якщо занадто мало – вас чекає просадка і знижена міцність бетону.

Різновиди щебеню

У нього максимальна міцність, найкращі споживчі характеристики, він відмінно підходить для виробництва бетонних сумішей. Завдяки його шорсткій поверхні, відбувається ідеальне зчеплення з піском і цементом.

На його основі можна звести фундамент, автомобільну дорогу, трамвайну лінію, спорудити будівельні і мостові конструкції, він підходить для аеродромного покриття та іншого.

ГРАНІТНИЙ ЩЕБІНЬ
  • Вапняковий

Він має високі показники якості та простий в обробці. Його використовують при будівництві доріг, як подушку під покриття, в декорах, їм насипають дитячі, спортивні майданчики і паркові території, доріжки і береги водойм, на його основі виготовляють бетон і асфальт.

ВАПНЯКОВИЙ ЩЕБІНЬ
  • Гравійний

Йому характерні висока морозостійкість F200, низький радіоактивний фон і порівняно низька ціна. Його використовують при армуванні фундаментів, відсипки і реконструкції доріг, як насип для пішохідних доріжок і залізничних ліній. Використовується в ландшафтному дизайні і обробці будівель.

ГРАВІЙНИЙ ЩЕБІНЬ

Морозостійкість

Важливо враховувати показник морозостійкості. Щебінь з низьким показником не можна використовувати для зведення бетонних конструкцій, тому що при постійних перепадах плюсових і мінусових температур конструкції швидко руйнуватися.

Даний показник залежить від різновиду щебеню і прямо пропорційний його міцності. Для нормального і стабільного бетону використовують крупний заповнювач з показником не нижче F150.

Якщо ви робите внутрішню обробку будівлі або заливку підлоги всередині приміщення, цей показник не такий важливий. Граніт можна замінити на гравій або вапняк. Що стосується фундаменту, то тут повинен бути використаний стійкий до перепадів температури матеріал.

Сподіваємося, що наша стаття допомогла вам у виборі щебеню для бетону. З повагою команда ТД “Бетон”!